Hartowność stali

W wyniku hartowania stal otrzymuje strukturę martenzytyczną ( z małą ilością austenitu szczątkowego ), zapewniającą jej największą twardość w stanie hartowanym i optymalny poziom własności mechanicznych po następnym odpuszczaniu ( w stanie ulepszonym ). Twardość martenzytu zależy od zawartości węgla w stali, zależy natomiast od zawartości pierwiastków stopowych ani od warunków hartowania. Zdolność stali do tworzenia struktury martenzytycznej podczas oziębiania od temperatury austenityzowania nazywa się hartownością.

Hartowność nie ma związku z twardością martenzytu ale jest ściśle związana z krytyczną szybkością hartowania, określaną przez kinetykę przemian przechłodzonego austenitu, podczas chłodzenia ciągłego w zakresie dyfuzyjnym. Tak więc warunkiem utworzenia się w hartowanej stali struktury martenzytycznej bez produktów wcześniejszych przemian dyfuzyjnych jest stygnięcie stali z szybkością co najmniej równą szybkości krytycznej. Ponieważ kolei hartowany przedmiot stalowy nie stygnie w każdym miejscu swego przekroju z jednakową szybkością, struktura martenzytyczna powstaje tylko w części przekroju w której szybkość stygnięcia jest większa lub równa szybkości krytycznej. Im większa jest szybkość krytyczna, tym mniejsza jest hartowność stali i odwrotnie. Krytyczna szybkość hartowania a tym samym hartowność zależą przede wszystkim od składu chemicznego danego gatunku stali. Szybkość stygnięcia zależy zaś od wymiarów przekroju poprzecznego hartowanego przedmiotu oraz od zdolności chłodzącej ośrodka hartowniczego. Stale o dużej hartowności osiągają strukturę martenzytyczną bez współobecności produktów przemian dyfuzyjnych nawet o dużych przekrojach i powolniejszym chłodzeniu na przykład w oleju lub na powietrzu.

Stale o małej hartowności przehartowują się na wskroś tylko w małych przekrojach i wymagają intensywniej oziębiającego ośrodka hartowniczego; w grubszych przekrojach hartuje się – nawet przy intensywnym oziębianiu – tylko do pewnej głębokości. Za względną miarę hartowności przyjmuje się często głębokość – zasięg warstwy zahartowanej na przekroju pręta o określonej średnicy, hartowanego w ustalonych warunkach. Głębokość warstwy mierzy się albo na podstawie wyglądu przełomu próbki – stale narzędziowe węglowe – albo według wyników badań mikroskopowych lub pomiarów twardości na przekroju. Przy posługiwaniu się obydwoma ostatnimi sposobami ustala się granicę pomiędzy zahartowaną warstwą powierzchniową a niezahartowanym rdzeniem strefę przejściową w której występuje około 50% martenzytu i 50% przemian dyfuzyjnych. Do ustalenia twardości strefy półmartenzytyczej służy wykres wyznaczony doświadczalnie uzależniający ją od zawartości węgla w stali. Inną względną miarą hartowności jest średnica krytyczna, to jest największa średnica jaką mogą mieć pręty hartowane, która przy danej intensywności oziębiania pozwala jeszcze na uzyskanie żądanej zawartości martenzytu w środkowej ( osiowej ) strefie przekroju. Bezpośrednie określenie średnicy krytycznej wymaga hartowania pewnej liczby prętów o różnych średnicach w danym ośrodku hartowniczym, następnie przecinanie ich i mierzenie twardości na przekrojach.  Bezwzględną bo niezależną od ośrodka chłodniczego, miarą hartowności jest idealna średnica krytyczna D1 . Jest to średnica krytyczna dla doskonałego, nie istniejącego ośrodka chłodzącego o nieskończenie dużej zdolności chłodzącej, czyli o nieskończenie dużym współczynniku intensywności chłodzenia.o kurde, ale tam musi być gorąco .

Related Post

Profesjonalne osuszacze powietrza Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak wiele czynników ma wpływ na ich zdrowie. Jednym z nich, który dla niektórych może wydawać się nieistotny, jest jakość powietrza, którym oddychamy. To co nas otacza, choć niewidoczne gołym okiem może być remedium ...
Domy letniskowe drewniane producent Budując dom poza miastem warto zainteresować się wieloma ciekawymi rozwiązaniami do naszego domu, które będę służyły podczas mieszkania i mogą przynieść wiele korzyści ekonomicznych. Jednym z nich jest przydomowa oczyszczalnia ścieków cena które...
Meble do kuchni w różnym stylu W dzisiejszych czasach meble kuchenne produkowane są chyba we wszystkich możliwych stylach oraz konfiguracjach. Bardzo modne są meble kuchenne o nowoczesnych formach i kolorach, ponieważ dzięki nim można optycznie powiększyć i rozjaśnić niezbyt duż...
Jak są zbudowane instalacje elektryczne? Każdy powinien sobie zdawać sprawę z tego, że dobrze zaprojektowane, wykonane i zamontowane instalacje elektryczne zapewniają komfort i bezpieczeństwo, a także najbardziej optymalne rachunki za energię elektryczną. Wszystkie instalacje elektryczne ...
Wypożyczalnia osuszaczy Osuszacze przemysłowe to urządzenia o wysokiej skuteczności osuszania, zaprojektowane specjalnie dla celów przemysłowych. Stosuje się je wszędzie tam gdzie poziom wilgotności musi być kontrolowany oraz gdzie nie wolno dopuszczać do wykraplania pary w...
Wieszaki firmy Stella W każdej łazience musi się znajdować przestrzeń na ręczniki. Różne są sposoby przechowywania ich. Można trzymać je na półce w szafie, jednakże wówczas nie będą schły po wycieraniu. Można również ręczniki przewieszać przez uchyloną kabinę prysznicow...

You may also like